Meni
Zatvoriti meni
Zatvoriti

Punjenje i tehnologija

Kako funkcioniše Električni automobil?

Rekuperacija: Izvor energije u hibridnim i e-automobilima.

Svaki električni i hibridni automobil iz Volkswagen proizvodi sopstvenu električnu energiju. Kada vozač koči, energija se oporavlja i vraća u baterije. Ova tehnika se naziva oporavak (rekuperacija). Kako to tačno radi pogledajte u video klipu.

e-Golf: Tehničko znanje i pouzdanost

Volkswagen elektromobilnost je kombinacija fascinantne tehnologije i visoke pouzdanosti. Veliko znanje i dugogodišnje iskustvo naših programera omogućavaju značajno oblikovanje mobilnosti budućnosti. Evo kako rade električni automobili iz Volkswagena.

Kako da napunim električno vozilo?

Punjenje električnog vozila je lakše nego što biste pomislili. U daljem tekstu ćete videti kako to funkcioniše

Šta je potrebno da znam?

Vaše električno vozilo možete puniti na stanici za punjenje kada ste napolju - ili jednostavno kod kuće na profesionalno instaliranoj običnoj kućnoj utičnici ili na zidnoj priključnoj kutiji. Zaista uopšte nije bitno da li napolju pada kiša ili sneg: baterija i sva elektronika su zaštićeni. Spoj sa utikačem je tako čvst da nikakva voda ne može da prodre unutra. 

Potpuno punjenje:

Punjenje do kraja: Volkswagen koristi dokazanu litijum-jon tehnologiju. Komponente visokog kvaliteta obezbeđuju izvanredno funkcionisanje ovog sistema i njegovo minimalno habanje. Volkswagen zato nudi posebnu garanciju koja pokriva bateriju vašeg električnog vozila o čijim detaljima se možete obavestiti u Uslovima garancije ili dok ne pređete 160.000 kilometara - šta god da se desi prvo. Baterija se može puniti nekoliko hiljada puta tokom ovog perioda vremena.

Kod kuće takođe.

Možete koristiti glavni napojni kabl da biste ponovo napunili svoje vozilo na bilo kojoj utičnici koja radi i koja je profesionalno instalirana.

Kako punim svoje vozilo?

Ponovno punjenje električnog vozila je jednostavno kao da dosipate benzin ili dizel na benzinskoj pumpi. Postoji nekoliko načina da to učinite – svaka od ovih metoda ima svojih prednosti.

Punjenje u utičnici.

Stanica za punjenje je u vašem sopstvenom domu: možete lako ponovo napuniti svoje električno vozilo putem bilo koje standardne električne utičnice koja radi i koja je ispravno instalirana. Kao kad punite pametni telefon, utaknete napojni kabl u utičnicu i konektor na drugom kraju u utičnicu za punjenje vozila. Koristite ključ sa daljnskom kontrolom da zaključate auto i proces punjenja počinje. Jedna ideja bi bila da jednostavno konektujete svoje vozilo uveče, punite ga tokom noći sa snagom koja nije najača i da sutra ujutro napustite dom sa do kraja napunjenim vozilom.
Vreme punjenja putem električne utičnice (2,3 kW):
e-up!1: 10 h    e-Golf2: 17 h 00 min.    Golf GTE3: 3 h 45 min.    Passat GTE4: 4 h 20 min.

Punjenje na zidnoj priključnoj kutiji (Wallbox)

Utičnica sa velikim naponom u vašem domu: zidna priključna kutija daje vašem vozilu maksimalnu snagu punjenja. Ona takođe čini proces punjenja pogodnijim: jednostavno uzmete utikač, konektujete ga, zaključate auto i - gotovo. Trepćuće zeleno svetlo na vrhu levo signalizuira da se vozilo puni. Zidnu priključnu kutiju može instalirati naš partner - The Mobility House uz naknadu. Energija se uzima iz napajanja strujom u vašem domu i auto se tako puni standardnom brzinom koju daje vaš provajder električne energije.

Vreme punjenja preko zidne priključne kutije (11 kW):
e-up!1: 6 h 12 min.*    e-Golf2: 5 h 20 min.*    Golf GTE3: 2 h 25 min.*    Passat GTE4: 2 h 45 min.*

* Vreme punjenja sa zidnom priključnom kutijom za naizmeničnu struju (11 kW) od 0% do 100% SoC (stanje punjenja)

Punjenje na stanici sa naizmeničnom strujom.

Brzo dopunjavanje gorivom: sada možete da punite svoje električno vozilo na sve većem broju javnih stanica za punjenje. Volkswagenova kartica za punjenje i gorivo (Charge&Fuel Card) i Charge&Fuel aplikacija vam omogućavaju da se ulogujete i vršite bezgotovinsko plaćanje na mnogim od ovih stanica. Dobićete samo jednu fakturu. Možete poručiti zaseban napojni kabl za vaše električno vozilo kog možete koristiti na javnoj stanici za punjenje. Još jednom, kada zaključate vozilo, kabl se takođe zaključvava i niko ne može da prekine proces punjenja u vašem odsustvu.  

e-up!1: 6 h 12 min.   e-Golf2: 5 h 20 min.    Golf GTE3: 2 h 25 min.    Passat GTE4: 2 h 45 min.

Punjenje na stanici za punjenje sa jednosmernom strujom.

Turbo-punjač: puni vaš auto jednosmernom strujom na CCS (skraćenica za kombinovani sistem punjenja (Combined Charging System)) stanicama za punjenje. Pošto se može postići veća jačina struje sa jednosmernom strujom, baterija se značajno brže puni. e-up! i e-Golf se mogu nabaviti sa opcionom utičnicom za CCS punjenje koja se koristi sa ovim sistemima za punjenje. Takođe možete koristiti Volkswagen-ovu karticu za punjenje i gorivo (Charge&Fuel Card) i Charge&Fuel aplikaciju na mnogim stanicama.

e-up!1: 40 min. (80%)    e-Golf2: 45 min. (80%)

Kako moje vozilo komunicira sa mnom?

Status punjenja i domet.

Status punjenja i domet jasno su prikazani na nekoliko mesta u svim Volkswagen-ovim električnim vozilima. U e-up!1 (potrošnja električne energije u kWh/100km: 11,7; CO2 emisije u g/km: 0, klasa efikasnosti: A+*) i e-Golf2 (potrošnja električne energije e-Golfa, kWh/100 km: kombinovano 12.7, CO2 emisije kombinovano, g/km: 0; klasa efikasnosti: A+*) na primer, na klasteru instrumenata i sistemu za radio navigaciju ili na mapama + dodatni prikaz. Car-Net e-Remote aplikacija vam čak daje sve ključne podatke samo na jedan pogled kada čak i niste u vozilu. 

Povežite se Car‐Net.

Budite bolje informisani. Za bolje putovanje.

App‐Connect.

App-Connect sadrži tri inovativne tehnologije koje vam omogućavaju lak prenos vaših aplikacija sa pametnog telefona na ekran na dodir vašeg Infotainment sistema.

"Guide & Inform".

Potražite interesantne destinacije u vašoj oblasti ili saznajte tekuće informacije o saobraćaju, tačne u minut, sa vašeg Interneta.

"Security & Service".

Bez obzira da li se radi o zakazivanju usluge, automatskom slanju obaveštenja o saobraćajnoj nesreći, pozivima zbog kvara na vozilu ili online alarma protiv krađe: vaši lični asistenti vam mogu pomoći u čitavom nizu različitih situacija.

e-Remote.

Omogućava zgodan pristup ključnim funkcijama vaše električnog modela. Koristite ga iz udobnosti svog kompjutera ili preko Car-Net aplikacije na vašem pametnom telefonu.

Ups!
Izgleda da vaš pretraživač nije ažuriran ili web lokacija nije ispravna. Većina pretraživača (ne i MS Internet explorer 11 i stariji) rade.

Preporučujemo da ažurirate vaš pretraživač!
Najnovija verzija može da obezbedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala na poseti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim