Meni
Zatvoriti meni
Zatvoriti

Pitanja i odgovori

Činjenice umesto predrasuda

Elektromobilnost će promeniti naše živote. Mnogo je lakše, pametnije i održivije. Ipak, još uvek postoje predrasude. Mnoge od njih su sada zastarele i više ne važe. To je zbog velikog napretka koji je naša tehnologija napravila. Ovde želimo da vam prikažemo najveće predrasude. I u isto vreme činjenice: budućnost mobilnosti je električna.

"Električni automobili nemaju veliki domet."

Do 550 km (WLTP)

Jedna od najčešćih predrasuda je da ne možete voziti daleko sa električnim vozilom. Ovo je dugo već zastarelo. Zbog raspona novih električnih automobila ID-a. Porodica bazirana na modularnom električnom pogonu (MEB) je mnogo veća od očekivane. Raspon od oko 330 do više od 550 km može se realizovati u WLTP sa novim električnim vozilima - u zavisnosti od veličine baterije, guma i stila karoserije odgovarajućeg vozila.

"Nema dovoljno stanica za punjenje."

Gotovo svuda možete napuniti baterije

U idealnom slučaju, uvek punite svoje električno vozilo kod kuće na vašoj zidnoj utičnici noću. Tako možete ujutro ući u auto i započeti dan puni energije. Snabdevanje u Srbiji se takođe razvija širom zemlje, a broj javnih stanica za punjenje raste eksponencijalno brzo svakodnevno.

Na primer, ako ste napolju u gradu, postoji mnogo načina da dopunite baterije u višespratnim parkiralištima, ispred prodavnica ili u tržnim centrima. Pored toga, sve više poslodavaca nudi svojim zaposlenima mogućnost da napune svoja vozila na stanicama za punjenje na parkingu kompanije.


Čak i na velikim udaljenostima, dopuna električnom energijom će biti lako dostupna. Na autoputevima i glavnim saobraćajnicama širom Evrope, IONITI, zajedničko preduzeće nemačke automobilske industrije i Forda, gradi gustu mrežu stanica za brzo punjenje (koje povezuju mape za punjenje stanica za VD) zajedno sa mnogim drugim komunalnim i energetskim kompanijama. Samo do kraja 2019. godine, širom Evrope će biti postavljeno 400 novih IONITI punionica sa 4 do 12 stanica za brzo punjenje (do 125 kW). To otprilike odgovara IONITI parku punjenja na svakih 120 km

"Punjenje električnog automobila kod kuće je prilično komplikovano."

Potreban vam je samo kabl za punjenje i priključak za napajanje.

Najlakši način za početak dana ujutro sa potpuno napunjenim električnim vozilom je stanica za punjenje na vašem vlastitom pragu. Ovo nije samo opcija za vlasnike kuća, već i za garaže stambenih zgrada. Ovde možete instalirati tzv. Wallbox i samo trebate spojiti kabl za punjenje na električni automobil. Naravno, za punjenje možete koristiti i isporučeni kabl. Punjenje traje malo duže, ali je jednako jednostavno i efikasno.

"Šta će se desiti ako stanem?"

Vaše električno vozilo vas upozorava na vreme.

Sa vašim električnim automobilom, nećete stati, jer vas na vreme upozorava kada je skladište energije gotovo prazno. Pored toga, vaše vozilo se automatski prebacuje na režim optimizovan za energiju. Pored toga, mreža stanica za punjenje će eksponencijalno rasti u narednih godinu do dve godine, a vaš navigacioni sistem će vas uvek odvesti do najbliže stanice za punjenje. Inače, čak i kao vozač električnog vozila možete koristiti Volkswagen garanciju mobilnosti pod Volkswagenovim brojem za hitne slučajeve i zemlji i inostranstvu. Nudi vam pomoć pri kvarovima i nesrećama, uključujući i one u inostranstvu, uključujući zamenu mobilnosti sa dužim vremenom popravke.

"Električni automobili su skupi."

Naprotiv - zahvaljujući premijama i poreskim olakšicama.

Električni automobili se i danas smatraju skupim. Kupovna cena je trenutno zapravo malo viša od uporedivog modela na benzin ili dizel. Razlog za to su veći troškovi proizvodnje baterije. Premije za subvencije, poreske olakšice i niži troškovi potrošnje i tehnologija održavanja električnih vozila koja manje zahtevaju održavanje, manje ili više kompenzuju te dodatne troškove.

"Punjenje traje predugo."

Na stanicama za brzo punjenje baterija se napuni 80% za oko 30 minuta.

Koliko dugo je potrebno električnom automobilu za punjenje, zavisi od stanice za punjenje. Kada punite AC sa Wallboxom 11KV kod kuće ili na poslu, vaš električni automobil će biti potpuno napunjen za 5-8 sati. U zavisnosti od stila vožnje, punjenje je potrebno samo jednom ili dva puta nedeljno, ili ga možete rasporediti na još kraća dnevna opterećenja. Na IONITI javnim brzim stanicama za punjenje baterija se puni do 80% snage za samo 30 minuta.

"Baterija ne traje dugo."

Naprotiv, čak ćete biti iznenađeni koliko dugo.

Koliko će trajati baterija vašeg električnog automobila zavisi od frekvencije punjenja i pražnjenja. Obično se električno vozilo može napuniti i isprazniti nekoliko hiljada puta pre nego se snaga značajno smanji. Inače, Volkswagen vam daje garanciju da baterija neće pasti ispod 70% vrednosti korisnog kapaciteta nakon 8 godina ili 160.000 km, šta god nastupi pre.

"Punjenje električnog automobila je opasno."

Čak i po kiši i mokrom, vaše električno vozilo je sigurno.

Čak i kao deca saznali smo da je struja opasna. Posebno u kombinaciji sa vodom. Ipak, potpuno je bezopasno za punjenje električnog automobila, na primer, na kiši. Jer ako baterija i stanica za punjenje ispunjavaju standard, nema protoka struje pre nego što se uspostavi siguran kontakt. Takođe možete lako voziti kroz auto perionicu ili otvoriti poklopac motora kada pada kiša. Čak i tokom oluje, vaš električni automobil je siguran kao i svaki drugi.

"Električni automobili su dosadni."

Električni automobili su zabavniji nego što mislite.

Mnogi smatraju da su električni automobili glomazni i tromi zbog velike baterije. Naprotiv. Prvo, ne zahtevaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem ili ručni menjač. Drugo, baterija je integrisana direktno u pod vozila. Ovo pomera težište i obezbeđuje bolju raspodelu težine. Pored toga, mali, snažni električni motori nalaze se direktno na osovinama. Uz njihovo ubrzanje maksimalnimm obrtnim momentom bez odlaganja, možete uživati u zabavnoj vožnji kao u kartingu - i to u tipičnoj tišini za električnu mobilnost. To sigurno nije dosadno.

Ups!
Izgleda da vaš pretraživač nije ažuriran ili web lokacija nije ispravna. Većina pretraživača (ne i MS Internet explorer 11 i stariji) rade.

Preporučujemo da ažurirate vaš pretraživač!
Najnovija verzija može da obezbedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala na poseti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim