Meni
Zatvoriti meni
Zatvoriti

Kako mogu da punim?

Jednostavno punjenje.

Elektromobilnost će trajno promeniti naše ponašanje. Uostalom, nećete voziti do benzinske stanice sa vašim električnim vozilom, ali možete napuniti bateriju svog električnog automobila skoro svuda: kod kuće preko kućne Schuko utičnice, wallboxa, javnih punjača ili stanica za brzo punjenje. Kada ga isprobate, brzo shvatite da je to skoro jednako lako kao punjenje pametnog telefona.

Trebalo bi da upoznate hardver za vaš električni automobil.

Stavite utikač, priključite energiju.

Kod kuće postoji rešenje koje se montira na zid: Wallbox. Ovo je opciono dostupno i nudi maksimalnu moguću snagu punjenja trenutno do 11 kW. Ako svoj električni automobil napunite na opcionoj zidnoj kutiji, morate samo da priključite kabl za punjenje sa utikačem u utičnicu za punjenje vašeg automobila. To je jednako udobna stanica, koju može da obezbedi i vaš poslodavac. Kabl za punjenje je obično već instaliran. Kada na javnoj stanici za punjenje nije dostupan kabl, jednostavno koristite priloženi kabl za punjenje, koji uvek treba da imate u prtljažniku vašeg vozila.

Razlikujemo dva tipa.

AC-Punjenje
U osnovi, razlikuju se dva tipa punjenja: U AC punjenju, ispravljač instaliran u vozilu pretvara električnu energiju iz javne AC mreže u potrebnu jednosmernu struju.

DC-Punjenje
U drugom režimu punjenja, DC punjenje, naizmenična struja van vozila se pretvara u jednosmernu struju - na primer u stanici za punjenje. Prednost je u tome što prilikom punjenja npr. na autoputu - moguće je veće opterećenje i skraćuje se vreme punjenja

Razlikujemo dva tipa konektora.

Uključite, napunite, otključajte i isključite utikač. Tako je lako napuniti električni automobil. U poslednjih nekoliko godina, dve vrste priključaka za punjenje postale su standard u Evropi:

Typ 2 (Mennekes)

Utikač tipa 2 ("Mennekes utikač") služi za sporo punjenje i ispunjava evropski standard za AC punjenje. Većina javnih stanica za punjenje opremljena je najmanje jednom utičnicom tipa 2.

AC punjenje kod MEB-a sa 7 do 11 kW: Dakle, ako imate Wallbox kod kuće, možete se puniti sa 11 kW svake noći.

Combo-2

Za brzo punjenje, CCS punjenje (Kombinovani sistem punjenja) je standard u Evropi. Odgovarajući utikač za punjenje ima dodatne kontakte za brzo punjenje jednosmernom strujom. Sa tipom utikača pod nazivom "Combo 2 plug" možete puniti na svim javnim punjačima sa DC punjenja snage 22 kW.

Tako brzo punjenje baterije.

Od utičnice do stanice za brzo punjenje.

Jednostavno pravilo kaže: Što je veća snaga punjenja, proces punjenja je brži. Međutim, trajanje može značajno varirati - u zavisnosti od stanja napunjenosti baterije. Tokom procesa punjenja, primetni su i okolni uslovi kao što su temperatura ili temperatura akumulatora u vozilu. Da li, na primer, punite svoj ID. u kućnoj / Schuko utičnici, možete lako pokriti dnevne potrebe sa 2.3 kW po satu preko noći. Brže je na zidnoj ili AC stanici za punjenje.

Najbrže su punjive stanice za punjenje velike snage (HPC) sa snagom punjenja od 100 kW. Generalno preporučujemo da ne punite svoj električni automobil svakodnevno.

Kako sačuvati bateriju¹⁾.

Pravilno punjenje

Korak po korak

Ups!
Izgleda da vaš pretraživač nije ažuriran ili web lokacija nije ispravna. Većina pretraživača (ne i MS Internet explorer 11 i stariji) rade.

Preporučujemo da ažurirate vaš pretraživač!
Najnovija verzija može da obezbedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala na poseti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim