Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Euro NCAP 2016: Tiguan je „Best in Class“

04.01.2017
Najbolji u segmentu "mala offroad vozila"
 
  • Novi Tiguan pobednik je u svojoj klasi u segmentu "mala offroad vozila"
  • Potvrda za prvorazredni sigurnosni paket u novom modelu Tiguan

Wolfsburg / Bruxelles, 20. decembar 2016. godine - Evropski program ocenjivanja novih vozila Euro NCAP objavio je najbolje modele za 2016. godinu. Prestižna titula dodeljena je Tiguanu, koji je odlikovan kao "Best in Class", najbolji u svojoj klasi i to u segmentu "malih offroad vozila". Time se naslednik popularnog bestselera ubraja među najsigurnija vozila u svom segmentu.

Novi Tiguan već je u junu prošao zahtevnu seriju crash testova programa Euro NCAP i dobio najveću ocenu od pet zvezdica. Pri tome su u obzir uzeti rezultati iz četiri kategorije: zaštita putnika za decu i odrasle, sisitem zaštite pešaka i sistemi podrške za vozača.

Ispitni zahtevi programa NCAP dodatno su pooštreni za 2016. godinu. U ovoj godini su se u svrhu ispitivanja prvi put upotrebljavale nove lutke u razmerama deteta. Zahvaljujući serijskim ISOFIX i Top Tether pripremama za dečja sedišta kao i zatezačima pojasa u kombinaciji sa ograničenjem sile zatezanja pojasa u drugom redu sedišta, deca i odrasli vrlo su dobro zaštićeni u slučaju frontalnog i bočnog sudara.

Kod sistema zaštite pešaka pozitivno su ocenjeni konstruktivni elementi modela Tiguan. U njih se ubrajaju takozvani "aktivni poklopac motora", koji bi u slučaju sudara trebao smanjiti opasne povrede glave. Tiguan je uspeo da dodatno oduševi svojim sistemom prepoznavanja pešaka i sistemom nadzora okoline sa City funkcijom kočenja u nuždi, koji mogu ublažiti jačinu sudara, a u najboljem slučaju čak mogu dovesti do sprečavanja nezgode. Pored toga sigurnosni sistemi poput ESC-a (elektronski program stabilnosti), upozorenja na nevezani pojas pozadi i sistemu za zadržavanje vozila u kolovoznoj traci "Lane Assist" sastavni su deo serijske opreme aktuelnog Tiguana.

Euro NCAP svake godine objavljuje spisak najbolje plasiranih vozila. U 2016. godini zahtevnoj seriji ispitivanja programa Euro NCAP podvrgnuta su ukupno 22 modela svih automobilskih proizvođača. Prošle godine Touran je bio odlikovan prestižnom titulom "Best in Class", najbolji u klasi.