Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

NAIAS 2017 u Detroitu: Volkswagen predstavlja I.D. BUZZ

11.01.2017

 Wolfsburg / Detroit (SAD) - Počinje novo doba električne mobilnosti koje će obeležiti Volkswagen: Na međunarodnoj severnoameričkoj izložbi automobila (NAIAS) u Detroitu, Volkswagen predstavlja mikrobus novog doba, model I.D. BUZZ. Studija električnog monovolumena daje novi pogled na budućnost - sa željom da u svet sutrašnjice dovede električnu mobilnost za svakoga. Novi slogan marke odlično predstavlja tu nameru: "Mi budućnost pretvaramo u stvarnost."

Dr. Herbert Diess, predsednik uprave marke Volkswagen, objašnjava: "I.D. BUZZ predstavlja novi Volkswagen: savremen, pozitivan, emotivan i usmeren na budućnost. Želimo da električna mobilnost postane novi zaštitni znak marke Volkswagen, a od 2025. godine nameravamo da prodajemo milion električnih automobila godišnje. Novi e-Golf2 već sada nudi 50 posto više dometa. Od 2020. godine sa porodicom I.D. na tržište ćemo lansirati sasvim novu generaciju potpuno umreženih električnih automobila. Njih će moći da priušte milioni kupaca, a ne samo milioneri."
Koliko će električna mobilnost sutrašnjice biti svestrana pokazuje Volkswagen u Detroitu sa studijom I.D. BUZZ - prostranim vozilom sa pogonom na sve točkove i električnim motorima na prednjoj i zadnjoj osovini, potpuno automatizovanim modom vožnje ("I.D. Pilot") kao i novom generacijom vizuelnih info elemenata i elemenata za rukovanje. "I.D. BUZZ je monovolumen sledeće generacije. On počiva na načelu modularne električne platforme (MEB), nudi udobnost i pregršt prostora za putovanja. Njegov električni domet prema NEFZ-u iznosi do 600 kilometara", kaže dr. Frank Welch, predsednik odeljenja za razvoj marke Volkswagen. Novom se energijom I.D. BUZZ snabdeva induktivno ili preko stanice za punjenje vozila. Punjenje do nivoa od 80 posto traje otprilike 30 minuta pri snazi punjenja od 150 kW.

Prošla su tek četiri meseca od kada je "mali brat" modela I.D. BUZZ predstavljen na pariskom salonu automobila: model I.D.3. On je takođe bio revolucija - kompaktni električni automobil koji će od 2020. godine nuditi domet do 600 kilometara. Prvo serijski proizvedeno vozilo koje će se temeljiti na sistemu platforme MEB. I prva studija marke Volkswagen koja će moći da se vozi potpuno automatizovano.

Novi I.D. BUZZ sada je prvi monovolumen sa kojim će to biti moguće: dovoljan je lagani pritisak na upravljač kako bi se uvukao i stopio sa kokpitom i prebacio I.D. BUZZ iz manuelnog u potpuno samostalni mod "I.D. Pilot" (veroatno od 2025. godine). Sada vozač može okrenuti svoje sedište unazad i posvetiti se drugim putnicima u vozilu. Laserski skener, ultrazvučni senzori, radarski senzori, kamere sistema Area View i prednja kamera, nadziru okolinu; ostale informacije o saobraćaju primaju se preko Cloud-a.

Detalji poput infotainment sistema i funkcije klima-uređaja kojima se rukuje preko tablet računara koje se može izvaditi iz pregrade. A elementi za rukovanje važni za vožnju nalaze se na upravljaču. Unutrašnjost ovog modela nije - kao što je uobičajeno za današnja vozila - ispunjena ručicama i tasterima, već raspolaže svojevrsnom površinom osetljivom na dodir sa kapacitivnim poljima - klasičan upravljač tako postaje višenamenski upravljač osetljiv na dodir.

Iskorišćenost prostora u ovoj studiji sa do osam sedišta bolja je nego kod bilo kog drugog električnog vozila. Multivarijabilna i interaktivna sedišta.

Ipak I.D. BUZZ nije gorostas samo po pitanju prostora: zahvaljujući konceptu postaće jedan od najudobnijih automobila na svetu. Vozilo raspolaže vrlo dugačkim međuosovinskim razmakom od 3300 mm. Akumulator je smešten u podu vozila. On spušta težište i brine za savršenu raspodelu težine. Platforma modela I.D. BUZZ sa elektronski regulisanim amortizerima stvara osećaj komfora iz vrhunske klase. Pogon na sve točkove bez emisija sa snagom od 275 kW/375 KS (e-motor sa po 150 kW spreda i pozadi) savršeno odgovara dinamičnom karakteru modela I.D. BUZZ. Studija I.D. BUZZ predstavljena u Detroitu postiže 100 km/h za oko 5 sekundi; njegova najveća brzina ograničena je na 160 km/h.

I.D. BUZZ predstavljen u Detroitu dosledno prati strategiju marke Volkswagen pod sloganom "Mi budućnost pretvaramo u stvarnost". Četiri inovaciona područja temelj su ove strategije:

  • Povezana zajednica (Connected Community) - Volkswagen će ubuduće umrežiti ljude, automobil i okolinu preko Volkswagen User ID-a.
  • Intuitivna upotrebljiost (Intuitive Usability) - Volkswagen ulaže u automobile sa intuitivnim upravljanjem preko novih info ekranskih elemenata i elemenata za rukovanje.
  • Automatizovana vožnja (Automated Driving) - Volkswagen će zahvaljujući automatizovanoj vožnji automobile učiniti još sigurnijim i udobnijim.
    Pametna održivost (Smart Sustainability) - Volkswagen se zalaže za razvoj inovativnih električnih automobila za masovno tržište.