Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Svetska premijera novog GTI modela: Prvi up! GTI u čast originalnom GTI modelu

02.06.2017
  • DNA struktura ikone: up! GTI snage 115 KS kao konceptualan naslednik prvog Golfa GTI (110 KS)
  • Vrhunac festivala: svetska premijera studije up! GTI na legendarnom GTI susretu na jezeru Wörthersee (od 24. do 27. maja)
  • Plasiranje na tržište: serijska verzija modela up! GTI s najvećom brzinom od 197 km/h na tržište dolazi početkom sledeće godine

Wolfsburg - Krug se zatvara 41 godinu nakon debija prvog Golfa GTI. Kao svetsku premijeru na ovogodišnjem GTI susretu na jezeru Wörthersee (od 24. do 27. maja) Volkswagen će predstaviti kompaktno sportsko vozilo u izdanju originalnog GTI modela: up! GTI. Koncept i snaga up!-a od 85 kW / 115 KS orijentišu se prema Golfu GTI I snage 81 kW / 110 KS predstavljenom 1976. godine. Ta studija nadomak serijskoj proizvodnji ide u čast ovoj ikoni -  dopadljivim dimenzijama, malom težinom, snažnim motorom, sportskom voznom platformom i tipičnim simbolima GTI modela (između ostalog crvena traka na rešetki hladnjaka i presvlake sjdišta sa kariranim štofom "Clark"). Ovaj sportski automobil donosi novu dimenziju zabave tokom vožnje u klasu malih vozila. Tipičan za GTI i dalje ostaje sportska platforma. Ona sa jedne strane osigurava agilnost koja podseća na karting vožnju, a sa druge strane pruža visok nivo udobnosti. Serijska verzija modela up! GTI na tržište dolazi početkom 2018. godine.

 

 

Modelom up! GTI fabrika Volkswagen povezuje četiri decenije: Kada je u 70-im godinama prvi puta krenuo na svoj put, GTI model približio je vozačima brze piste ovoga sveta - prvenstveno  trake za preticanje na nemačkim autoputevima. 

  • U svet u kojem su dotad tempo zadavale velike limuzine i skupa sportska vozila, taj kompaktni Volkswagen uneo je pomutnju. GTI se na prvi pogled mogao prepoznati po svojoj crvenoj traci na rešetki hladnjaka, po crnoj dvostrukoj traci iznad bočnih pragova i po crnom okviru na poklopcu prtljažnika u zadnjem delu vozila. Njegovih 110 konjskih snaga susrelo se sa masom praznog vozila od 810 kg, što je rezultiralo ubrzanjem do 100 km/h od 9,0 sekundi i najvećom brzinom od 182 km/h. Boje u trenutku plasiranja vozila na tržište bile su "Mars crvena" i "Dijamant srebrna". Kasnije su se takođe pojavile bela i crna kao boje spoljašnjsoti GTI modela.

    Novi up! GTI, koji je spolja i iznutra slične veličine kao i originalni GTI, nadovezuje se na tu čistu doktrinu o laganom i jednostavnom sportskom vozilu u kompaktnom izdanju. Pogon modela obezbeđuje turbomotoro (TSI) sa snažnim obrtnim momentom od 230 Nm. Referentne vrednosti i vozne karakteristike jednake su onima u Golfu GTI . Masa: 997 kg (znatno više čelika visoke čvrstoće i dodatni vazdušni jastuci). Najveća brzina: 197 km/h. Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,8 sekundi. Boje: opet klasične i tipične za GTI - uni boje "Tornado crvena", "Pure bela" kao i metalik boje "Dark srebrna", "Pearl crna" i - kao nova nijansa za GTI - "Costa Azul" (plava).