Meni
Zatvoriti meni
Zatvoriti

Stvaranje digitalne umetnosti. VISIONS OF NOW: Via Grafik

Stvaranje digitalne umetnosti. VISIONS OF NOW: Via Grafik

"Pritom nastaje vizualan rezultat, ali fizički uopšte nemaš nikakav otpor", kaže Leo. On je grafičar i deo dizajnerskog kolektiva i pokreta Via Grafik koji je nastao na temeljima umetnosti grafita. Prvi put se susreće sa virtualnom stvarnošću pa je za nas isprobao 3D softver koji omogućava slikanje i crtanje u virtualnom prostoru. Njegov konačni rezultat: trodimenzionalno, digitalno umetničko delo koje je kreirao oko modela I.D. (konceptualna studija).

Sa obzirom na njegovu razbarušenu kosu, nežne crte lica i blagi osmeh na prvi pogled ne biste uopšte pomislili da je Leo nekad vladao grafiti scenom. Ali jeste. Kada prepričava kako je to sve krenulo, Leo se vraća u školsko dvorište: "Bio je to supkulturni kontekst - svi su vozili skateboard i moji prijatelji su počeli da pišu svoja imena na zidovima, a ja pokušao da ih imitirami." Sa sprejem u ruci naučio je verovati svojoj intuiciji i svojim gestovima pa je shvatio da sa njima može postići vizualno jak rezulta

Pokrenuti video

Njegov se stil menja i razvija dok na njega utiču različiti žanrovi. "Želim da moji radovi funkcionišu na prvi pogled. Moraju biti impresivni!" Digitalna skulptura koju je dizajnirao kod nas u studiju stavlja model I.D. (konceptualna studija) u neobično okruženje. Ali Leo takođe želi da ljudi ostanu dugoročno zainteresovani i da posmatraju detalje. Brzo se navikao na 3D kontrolere koji sa VR naočarima na očima funkcionišu poput višenamenske četkice i fasciniran je njihovim intuitivnim rukovanjem. "Svaki pritisak je propraćen direktnim vizuelnim efektom", kaže Leo i obašnjava da tako može da radi brzo i bez straha sa obzirom na to da se svaki korak može ponovno poništiti. "Uvek reagujem na nešto što već postoji i tako sve postupno nastaje. Uopšte nemam konkretnu ideju o tome kako će to kasnije izgledati." Čini se da je virtualna stvarnost njegovo trenutno školsko dvorište

Transformacija analognog u digitalnu umetnost.

Umesto toga bi, npr.  upravljanje glasovnim komandama i jednostavan, intuitivan dizajn mogli pojednostaviti rukovanje. Naime, rukovanje uređajima koji se mogu usvojiti brzo i kroz igru može itekako očarati - kao što vidimo kod Lea. Kada možete, samo tako, u tren oka stvoriti ogromne oblike u prostoru, sigurno je i zabavno i pri tome itekako impresivno izgleda. Leo klima glavom: "Da, osećate se prilično moćno u odnosu na prostor". Nekoliko minuta kasnije od tima traži merdevine. Isprobavanje ga je ipak učinilo megalomanom: njegova ruka više ne seže dovoljno visoko za njegovo trodimenzionalno, digitalno umetničko delo.

Intuitivni softver.

"Uvek reagujem na nešto što već postoji i tako sve postupno nastaje. Uopšte nemam konkretnu ideju o tome kako će to kasnije da izgleda."

Leo "BOE" Volland poreklom je iz Heilbronna, dugi niz godina živi u Berlinu, od kasnih 90-ih godina čini neizostavan sastavni deo grafiti i street art scene. Zajedno sa prijateljima osnovao je umetnički i dizajnerski kolektiv Via Grafik. Leov eksperimentalni način rada, od instalacija do neviđene upotrebe boja, doneo mu je izvanregionalnu popularnost i mogućnost da svoju umetnost ne živi samo na ulici, već i u galerijama i na izložbama.
@via_grafik

Ups!
Izgleda da vaš pretraživač nije ažuriran ili web lokacija nije ispravna. Većina pretraživača (ne i MS Internet explorer 11 i stariji) rade.

Preporučujemo da ažurirate vaš pretraživač!
Najnovija verzija može da obezbedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala na poseti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim