Meni
Zatvoriti meni
Zatvoriti

In neuen Dimensionen denken. VISIONS OF NOW: Van Bo Le-Mentzel

In neuen Dimensionen denken. VISIONS OF NOW: Van Bo Le-Mentzel

Funkcionalna odeća na prvi pogled možda ostavlja utisak lenjenosti, međutim u Van Boovim očima ona predstavlja iskrenost i čistoću. On mora da razmišlja o nekim drugim, važnijim stvarima. On se, naime, bavi gradskim scenarijima u budućnosti, nedostatkom stanova i vozilima koja nas prevoze od tačke A do tačke B. Kada mu postavite pitanje o prostoru budućnosti, Van Bo se prepušta strastvenom pripovedanju, naglašavajući pritom svoje reči očima i rukama.

Pokrenuti video

"Kada govorimo o životnom prostoru, uvek spominjemo brojke i kvadratne metre, ali da li je to zaista to?", pita. Da li je jednačina "što više prostora, to veća sreća" tačna? Van Bo postavlja pitanje koliko nam je prostora stvarno potrebno kako bismo bili sretni umesto da nam kaže konačno rešenje.

On unutar vlastitog stana u Berlinu počinje da realizuje svoje ideje o višestrukoj nameni: "Živim zajedno sa svojom suprugom i naše dvoje dece. Mi neprestano transformišemo ceo prostor. Još nismo definisali koja je soba namenjena deci, a koja odraslima. Sve se menja u trenutku. Naša deca se menjaju." Umesto da sa decom samo deli krevet, on veruje i u ekonomiju deljenja. "Neprestano govorimo o rasipanju hrane i odeće. Zašto nikada ne govorimo o rasipanju prostora?", kaže.

Fascinacija minimalnim prostorima.

Kada Van Bo govori o "domu", on se ne zadržava u četiri zida. Ovaj vizionar sanja o kućama na točkovima. E-mobilnost lišena tradicionalnog dizajna automobila. Imamo slobodu da ovaj prostor drugačije oblikujemo i da ga oslobodimo glomaznog motora. On zamišlja kuću od jednog kvadratnog metra u električnom automobilu. "Zar ne bi bilo super kada ne biste morali da pujete od kuće do kancelarije, već kada biste svoju kuću premestili tamo gde biste rado radili?", pita. Van Boov entuzijazam raste kada priča o tehnološkom napretku i autonomnoj vožnji: "Zašto bismo trebali da se koncentrišemo na saobraćaj kada možemo da se bavimo svojom decom i npr. zajedno doručkujemo u automobilu?" On "e-mobilnost smatra ambasadorom novog doba" i prilikom za pronalazak novih načina organizacije gradova koji su otvoreni i dostupni svima.

Za velike stvari potrebno je malo.

Sa obzirom na to da je neprestano u potrazi za dodatnim inovativnim scenarijima u budućnosti, Van Bo osniva inicijative kao što je Tiny House University u sklopu Bauhaus Campusa u Berlinu i poziva društvo na učešće i njihov daljnji razvoj. Kako bi ostvario svoje snove o višenamenskim prostorima, Van Bo bi išao do te mere da deli svoj stan sa nepoznatim ljudima. "Nakon što ujutro napustim svoj stan, zašto ne bih otvorio njegova vrata ljudima koji bi u njemu rado radili?", kaže. Kako bi se Connectivity koncept učinio inteligentnim, "trebalo bi prikupiti sve postojeće stanove, kuće i prostore u neku vrstu biblioteke ili aplikacije i učiniti ih dostupnim sa ciljem smanjenja rasipanja resursa."

Predvodnik novog doba.

"Zar ne bi bilo super kada ne biste morali putovati od kuće do kancelarije, već kada biste svoju kuću premestili tamo gde biste rado radili?"

Van Bo Le-Mentzel je diplomirani inženjer i arhitekta, a pri tome i umetnik, dizajner i inovator. Predavao je dizajn na fakultetu likovnih umetnosti Hochschule für bildende Künste u Hamburgu kao gostujući profesor, nastupao je na TEDx-u i odvajanje posla i slobodnog vremena smatra neutemeljenim. On ne veruje u pritisak ili novac kao motivaciju, ali veruje u poverenje i slobodu kao i da te ideje žive kada svi učestvuju u procesu.
@buildmorebuyless

Ups!
Izgleda da vaš pretraživač nije ažuriran ili web lokacija nije ispravna. Većina pretraživača (ne i MS Internet explorer 11 i stariji) rade.

Preporučujemo da ažurirate vaš pretraživač!
Najnovija verzija može da obezbedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala na poseti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim