Za najbolje moguće iskustvo na ovoj web prezentaciji
Ova stranica koristi kolačiće za najbolje moguće korisničko iskustvo. Nastavljajući da koristite našu web stranicu prihvatate upotrebu naših kolačića (eng. Cookies) (osnovnih kolačića). Kolačići sa zahtevanim obaveznim odobrenjem (analitički kolačići, funkcionalni kolačići, kolačići za personalizovani sadržaj) biće aktivni tek nakon njihove eksplicitne aktivacije. Ako pristanete na upotrebu kolačića, identifikacioni podaci će biti obrađeni od strane naših partnera (dobavljača kolačića i dobavljača IT usluga). Za ovu web stranicu i kolačiće odgovoran je Porsche SCG doo. Dodatne informacije o korišćenim kolačićima i njihovoj deaktivaciji mogu se naći u našoj strani o politici privatnosti i smernicama za kolačiće.
Aktivirati sve kolačiće
Zatvoriti meni
Zatvoriti

Stvaranje digitalne umetnosti. VISIONS OF NOW: Via Grafik

Stvaranje digitalne umetnosti. VISIONS OF NOW: Via Grafik

"Pritom nastaje vizualan rezultat, ali fizički uopšte nemaš nikakav otpor", kaže Leo. On je grafičar i deo dizajnerskog kolektiva i pokreta Via Grafik koji je nastao na temeljima umetnosti grafita. Prvi put se susreće sa virtualnom stvarnošću pa je za nas isprobao 3D softver koji omogućava slikanje i crtanje u virtualnom prostoru. Njegov konačni rezultat: trodimenzionalno, digitalno umetničko delo koje je kreirao oko modela I.D. (konceptualna studija).

Sa obzirom na njegovu razbarušenu kosu, nežne crte lica i blagi osmeh na prvi pogled ne biste uopšte pomislili da je Leo nekad vladao grafiti scenom. Ali jeste. Kada prepričava kako je to sve krenulo, Leo se vraća u školsko dvorište: "Bio je to supkulturni kontekst - svi su vozili skateboard i moji prijatelji su počeli da pišu svoja imena na zidovima, a ja pokušao da ih imitirami." Sa sprejem u ruci naučio je verovati svojoj intuiciji i svojim gestovima pa je shvatio da sa njima može postići vizualno jak rezulta

Start Video

Njegov se stil menja i razvija dok na njega utiču različiti žanrovi. "Želim da moji radovi funkcionišu na prvi pogled. Moraju biti impresivni!" Digitalna skulptura koju je dizajnirao kod nas u studiju stavlja model I.D. (konceptualna studija) u neobično okruženje. Ali Leo takođe želi da ljudi ostanu dugoročno zainteresovani i da posmatraju detalje. Brzo se navikao na 3D kontrolere koji sa VR naočarima na očima funkcionišu poput višenamenske četkice i fasciniran je njihovim intuitivnim rukovanjem. "Svaki pritisak je propraćen direktnim vizuelnim efektom", kaže Leo i obašnjava da tako može da radi brzo i bez straha sa obzirom na to da se svaki korak može ponovno poništiti. "Uvek reagujem na nešto što već postoji i tako sve postupno nastaje. Uopšte nemam konkretnu ideju o tome kako će to kasnije izgledati." Čini se da je virtualna stvarnost njegovo trenutno školsko dvorište

Transformacija analognog u digitalnu umetnost.

Umesto toga bi, npr.  upravljanje glasovnim komandama i jednostavan, intuitivan dizajn mogli pojednostaviti rukovanje. Naime, rukovanje uređajima koji se mogu usvojiti brzo i kroz igru može itekako očarati - kao što vidimo kod Lea. Kada možete, samo tako, u tren oka stvoriti ogromne oblike u prostoru, sigurno je i zabavno i pri tome itekako impresivno izgleda. Leo klima glavom: "Da, osećate se prilično moćno u odnosu na prostor". Nekoliko minuta kasnije od tima traži merdevine. Isprobavanje ga je ipak učinilo megalomanom: njegova ruka više ne seže dovoljno visoko za njegovo trodimenzionalno, digitalno umetničko delo.

Intuitivni softver.

"Uvek reagujem na nešto što već postoji i tako sve postupno nastaje. Uopšte nemam konkretnu ideju o tome kako će to kasnije da izgleda."

Leo "BOE" Volland poreklom je iz Heilbronna, dugi niz godina živi u Berlinu, od kasnih 90-ih godina čini neizostavan sastavni deo grafiti i street art scene. Zajedno sa prijateljima osnovao je umetnički i dizajnerski kolektiv Via Grafik. Leov eksperimentalni način rada, od instalacija do neviđene upotrebe boja, doneo mu je izvanregionalnu popularnost i mogućnost da svoju umetnost ne živi samo na ulici, već i u galerijama i na izložbama.
@via_grafik

Ups!
Izgleda da vaš pretraživač nije ažuriran ili web lokacija nije ispravna. Većina pretraživača (ne i MS Internet explorer 11 i stariji) rade.

Preporučujemo da ažurirate vaš pretraživač!
Najnovija verzija može da obezbedi odgovarajuće iskustvo pretraživanja na internetu.

Hvala na poseti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim