Cookies
Ovaj sajt koristi "cookies" koji nam pomažu da Vam pružimo bolje iskustvo prilikom posete prezentacije.
Prihvati i nastavi

Novi Tiguan osvojio pet zvezdica na strožijem NCAP testu.

23.06.2016

Novi Tiguan je danas nagrađen najvišom ocenom sa pet zvezdica od strane Nezavisne evropske organizacije za zaštitu potrošača Euro NCAP. Najnovija generacija omiljenog SUV-a je sa najboljom ocenom položio test bezbednosti prema zahtevnim NCAP postupcima i time spada u najbezbednije automobile Evrope. 

Sveobuhvatnu ocenu bezbednosti od pet zvezica za novi Tiguan čine rezultati iz četiri oblasti: zaštita odraslih putnika i dece, zaštita pešaka i sistemi podrške za vozača. Obiman program testiranja Euro NCAP (European New Car Assessment Programm = Evropski program za ocenjivanje novih vozila) novi Tiguan je prebrodio sjajnim rezultatom - i to ne samo zahvaljujući prvoklasnom paketu sigurnosti koji se sastoji od optimizovane strukture karoserije, visokoefikasne kombinacije sigurnosnih pojaseva, sedišta, vazdušnih jastuka i inovativnih sistema podrške. 

Euro NCAP se od 1997. ubraja u jedan od najvažnijih standarda po pitanju bezbednosti vozila u Evropi. Uslovi testiranja su i ove godine još više pooštreni. Kod sveobuhvatnih testova koji se odnose na zaštitu odraslih novi Tiguan je dobio izvanrednih 96 procenata od maksimalne ocene. 

Izvanredan rezultat - sa 84 procenata od mogućeg broja bodova - novi Tiguan je ostvario i u domenu zaštite dece. Ove godine su po prvi put za ocenjivanje upotrebljene nove lutke za testiranje koje simuliraju decu (dummies). Zahvaljujući serijskim sistemima za pričvršćivanje dečijih sedišta ISOFIX i Top Tether kao i zatezačima pojaseva u 2. redu sedišta, deca su odlično zaštićena u slučaju frontalnog i bočnog. 

U modelu Tiguan kategorija zaštite pešaka ocenjena je sa ukupno 72 procenata. U ovom slučaju, naročito pozitivno su ocenjeni konstrukcioni detalji modela Tiguan koji umanjuju opasnost od povređivanja pešaka. U to se ubraja takozvana "aktivna hauba motora" koja bi u slučaju sudara trebalo da doprinese smanjenju opasnih povreda glave. Zbog toga je ovaj omiljeni SUV opremljen sistemom kočenja u nužnim situacijama - što je novitet u modelu Tiguan - i sistemom za uočavanje pešaka koji reaguje na nezaštićene učesnike u saobraćaju. 

U delu sigurnosnih sistema podrške Tiguan se potvrdio serijskom elektronskom kontrolom stabilnosti ESC, sistemom za upozorenje o nevezanim pojasevima u zadnjem delu vozila, sistemom kočenja u nužnim situacijama "Front Assist" i sistemom za ostanak u saobraćajnoj traci "Lane Assist". Ovim su sa 69 procenata od ukupnog broja bodova zahtevi u ovom delu znatno nadmašeni.